De ce copiii perfect sănătoși pot ajunge să aibă cancer

de: Bianca Prangate
22 05. 2018

De-a lungul timpului, copiii perfect sănătoși au ajuns să se îmbolnăvească de cancer – noile studii au descoperit însă posibila cauză a acestui fenomen și cum ar putea fi prevenit.

Un tip de cancer adeseori întâlnit în rândul copiilor este leucemia acută limfoblastică. Acesta este o combinație nefericită a unei mutații genetice și a expunerii la o infecție comună, după ce copilul a trăit sănătos un an de viață.

Leucemia acută limfoblastică afectează unul din 2.000 de copii. Rata aceasta a crescut cu 1% în țările dezvoltate în fiecare an. Cercetătorii știau deja că există niște factori genetici de risc, dar noul stadiu arată cum se formează de fapt acest tip de leucemie.

„Am petrecut mai bine de 40 de ani cercetând leucemia la copii, iar în timp au avut loc progrese mari cu privire la înțelegerea noastră asupra biologiei și tratamentului – așa că astăzi 90% din cazuri sunt videcate”, a explicat autorul studiului, Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra. „Dar mereu m-a izbit faptul că ceva mare lipsește, că e un gol în cunoștințele noastre – de ce sau cum copiii de altfel sănătoși dezvoltă leucemie și dacă acest tip de cancer poate fi prevenit”.

Greaves a explicat în studiu că o mutație genetică în pântecul mamei este cea care cauzează o așa numită clonă pre-leucemie. În primul an de viață, când copilul nu este expus la microbi, sistemul imunitar stă mult pe tușă. După acest an, el nu știe să se confrunte așa cum trebuie cu amenințările biologice. Astfel, într-un număr mic de cazuri, o infecție simplă și comună determină o a doua mutație, iar de aici apare leucemia acută limfoblastică.

De asemenea, Greaves a subliniat că studiile anterioare arată că acei copii care au fost hrăniți la sân, care au mers la creșă sau care au avut frați și surori sunt mai puțin predispuși să dezvolte această formă de cancer.

„Cele mai multe cazuri de leucemie acută limfoblastică ar putea fi prevenite”, a explicat Greaves. „Un țel mai realist ar fi să dezvoltăm un vaccin profilactic care mimează impactul protectiv al infecțiilor naturale în copilărie, corectând deficitul din societățile moderne”.

Autorul studiului a mai menționat că deși dezvoltarea unui sistem imunitar mai puternic în primii ani de viață poate să reducă riscul de leucemie, nu există încă o cale sigură de a preveni boala. „După cum am notat în acest studiu, alți factori influențează apariția – inclusiv norocul”.